Man hittades mördad i Nora: ”Bränd och blodig”

Publicerad 2024-05-12 21.36 En kropp hittades illa tilltygad utomhus i Nora av en förbipasserande hundägare. Polisen fattade snabbt misstankar om mord och fem personer sitter häktade. – Kroppen var blodig och bränd på överkroppen, säger den förbipasserande hundägaren till Nerikes Allehanda. Det var tidigt på söndagsmorgonen för en vecka sedan som en man som var


Publicerad 2024-05-12 21.36

En kropp hittades illa tilltygad utomhus i Nora av en förbipasserande hundägare.

Polisen fattade snabbt misstankar om mord och fem personer sitter häktade.

– Kroppen var blodig och bränd på överkroppen, säger den förbipasserande hundägaren till Nerikes Allehanda.

Det var tidigt på söndagsmorgonen för en vecka sedan som en man som var ute med sin hund i Nora gjorde ett makabert fynd, skriver Nerikes Allehanda.

Först såg han en ryggsäck och hundra meter bort såg han en kropp som låg på vägen.

– Den låg som i framstupa sidoläge. Jag trodde det var en kvinna först, men sen såg jag att det var en man i bara kalsonger och en bränd tröja på sig. Kroppen var blodig och bränd på överkroppen, säger han till tidningen.

Polisen misstänkte snabbt att det rörde sig om ett mord och stor polisinsats drogs igång. Ett bostadsområde och ett närliggande skogsområde, där en utbränd skåpbil hittats, spärrades av.

Foto: Pavel Koubek

Fem häktade

På kvällen greps och anhölls fem personer misstänkta för att på olika sätt ha varit inblandade i mordet.

På onsdagen häktades de fem, två kvinnor och tre män på sannolika skäl i Örebro tingsrätt.

De misstänkta är två personer från Nora kommun, en man och en kvinna i 50-årsåldern, och tre personer från Värmland – en man och en kvinna i 30-årsåldern och en man i 20-årsåldern.

Fyra är misstänkta för mord och kvinnan i 50-årsåldern är misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Samtliga förnekar brott.

Alla fem har olika former av relationer till varandra, erfar Aftonbladet.

Bara den yngsta är tidigare dömd för för brott. Det rör sig om bland annat bedrägeri, penningtvättsbrott och våldsamt motstånd.

Foto: Pavel Koubek

Mordmisstänkt har pratat ut i förhör

En av de mordmisstänkta, mannen i 30-årsåldern, har överklagat häktningen till Göta hovrätt som ännu inte tagit ställning till begäran. I handlingar som Nerikes Allehanda tagit del av framkommer att mannen pratat ut i förhören.

”NN har avgett ett detaljerat vittnesmål avseende brottsmisstanken som riktas mot honom”, skriver mannens advokat.

Till tidningen säger åklagare Per Svensson att brottsoffret är i 55-årsåldern men vill inte kommentera huruvida han är hemmahörande i samma län.

De fem personerna är häktade fram till 22 maj därefter är det tänkt att åtal ska väckas, något Per Svensson ser som osannolikt.

– Ja, det är inte troligt att åtal är väckt till den 22 maj, säger han till tidningen.