Lintuinfluenssa on tappanut yli 400 ihmistä viime vuosina – Asiantuntija varoittaa pandemian mahdollisuudesta


Yhteenveto: Lintuinfluenssa on virustauti, joka tarttuu linnuista ihmisiin. Lintuinfluenssa on ollut erityisen vakava Aasiassa, jossa se on aiheuttanut yli 400 ihmiskuolemaa vuodesta 2003 lähtien.

Lintuinfluenssa eli lintujen influenssa on virustauti, joka tarttuu linnuista ihmisiin. Lintuinfluenssaa aiheuttavat erilaiset influenssavirukset, joista tunnetuimpia ovat H5N1 ja H7N9. Lintuinfluenssa voi aiheuttaa ihmisille vakavia oireita, kuten korkeaa kuumetta, hengenahdistusta, keuhkokuumetta ja jopa kuoleman.

Lintuinfluenssa on ollut erityisen vakava Aasiassa, jossa se on aiheuttanut yli 400 ihmiskuolemaa vuodesta 2003 lähtien. Lintuinfluenssa leviää usein siipikarjasta ihmisiin kosketuksen tai saastuneen ruoan kautta. Lintuinfluenssan riski on suurin niillä alueilla, joilla ihmiset ja linnut elävät lähekkäin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Erika Lindh sanoo Potilaan Lääkärilehdelle, että lintuinfluenssa on edelleen uhka ihmisten terveydelle. Lindh varoittaa, että lintuinfluenssavirukset voivat muuntua ja alkaa tarttua ihmisten välillä. Tällöin syntyy vaara pandemiasta eli maailmanlaajuisesta epidemiasta.

Lindh kehottaa ihmisiä noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja välttämään kosketusta sairaisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Lindh muistuttaa myös, että siipikarjan liha ja munat pitää kypsentää huolellisesti ennen syömistä.