Lampedusa on kaaoksen partaalla: yli 40 siirtolaista kateissa ja leiri täynnä


Lampedusa: Euroopan portti kamppailee siirtolaisten tulvan kanssa

He kyyhöttävät yhdessä satamassa, poliisin vartioimina ja pimeyden peittäminä: uusimmat siirtolaiset, jotka ovat saapuneet Lampedusalle, varjoista Eurooppaan. Yli 2 000 ihmistä on saapunut tälle eteläiselle italialaiselle saarelle lauantaista lähtien, mikä herättää pelkoja siitä, että lämpimämpi sää voisi tuoda uuden ryntäyksen Euroopan rannoille. Uusien tulijoiden ympärillä alumiiniset lämpöpeitteet lepattavat ilmassa, tuulten heiluttamina, joita he kohtasivat ylittäessään Libyan. Melkein 13 000 on rantautunut Italiaan tänä vuonna; kolme kertaa enemmän kuin samana aikana vuonna 2020. Ja yli 500 on kuollut – neljän vuoden korkein luku.

Italia on vedonnut solidaarisuuteen EU-kumppaneiltaan, ja sisäministeri on vaatinut ”rakenteellisia muutoksia” siirtolaisten hallintaan unionissa. Toistaiseksi se kaikuu kuuroille korville; Itävalta on jo kieltäytynyt ottamasta vastaan mitään Lampedusan viimeisistä tulijoista. Lampedusan saari on yksi pääasiallisista saapumispisteistä siirtolaisille, jotka yrittävät päästä Eurooppaan. Nousu on jälleen täyttänyt saaren siirtolaisleirin, joka oli suunniteltu alle 300 hengelle. Nyt siellä on viisi kertaa niin paljon, ja kymmeniä lisää pidetään ulkona pölyisellä tiellä. Useimmat ovat paljain jaloin, käyttäen mitä tahansa löytämäänsä suojautuakseen auringolta. Poliisi estää meitä puhumasta heidän kanssaan.

Nigerian Hidaya Ahmed haluaa työskennellä ja ruokkia perheensä

Leirin aidan läpi Hidaya Ahmed Nigeriasta oli innokas puhumaan. ”Haluan työskennellä, haluan ruokkia perheeni, he kuolevat”, sanoo Hidaya. ”Menetin noin neljä sisarta, kaikki nälän takia. Sitten tulimme Libyaan ja he laittoivat meidät vankilaan kolmeksi kuukaudeksi. He kohtelivat meitä kuin orjia – joskus he antoivat meille rahaa, joskus ei mitään.” Hän kertoo maksaneensa salakuljettajille 8 000 Libyan dinaaria (1 300 puntaa; 1 800 dollaria) kolmen päivän venematkasta Lampedusalle. Italian tiedustelun mukaan Libyan rannoilla odottaa mahdollisesti 50-70 000 ihmistä, jotka haluavat tehdä samanlaisen matkan.

Kamerunilainen Shantleen kertoi tulleensa hyökätyksi ja loukkaantuneensa työskennellessään Libyassa

Toinen nainen, Shantleen Kamerunista, sanoo ettei aikonut lähteä Libyasta, missä hänellä oli ravintola, mutta ryöstäjät tulivat hänen kotiinsa, veivät kaiken mitä hänellä oli ja raiskasivat hänet. Hän purskahtaa kyyneliin näyttäessään kättään, joka hän sanoo loukkaantuneen hyökkäyksessä. ”Olen pahoillani”, hän sanoo, ”en halua puhua siitä, mitä tapahtui Libyassa. En tiedä minne haluan mennä, tarvitsen vain apua.”

Lähde: Lampedusa: Italy’s gateway to Europe struggles with migrant influx – BBC

Vähintään 40 ihmistä kateissa Italian siirtolaisveneen haaksirikossa Lampedusan edustalla: YK

Yli 40 ihmistä on kateissa siirtolaisveneen kaaduttua Italian saaren Lampedusan edustalla, YK sanoi. Haaksirikko tapahtui torstaina ja ainakin yksi vastasyntynyt vauva on kateissa, sanoi YK:n pakolaisjärjestön edustaja Italiassa Chiara Cardoletti.

Cardoletti sanoi Twitterissä, että 86 ihmistä pelastettiin ja että heidän joukossaan oli useita raskaana olevia naisia ja lapsia. Hän vaati lisää pelastusoperaatioita Välimerellä ja turvallisia reittejä siirtolaisille, jotka yrittävät päästä Eurooppaan.

Italia on ollut yksi pääasiallisista maista, joihin siirtolaiset ovat pyrkineet Libyan rannikolta lähtevillä veneillä. Lampedusa on usein ensimmäinen saapumispiste, koska se on lähellä Pohjois-Afrikan rannikkoa.

Lähde: At least 40 missing in Italy migrant boat shipwreck off Lampedusa: UN

37 ihmistä kateissa veneen kaaduttua Tunisian ja Lampedusan välillä

Vene kaatui kovassa tuulessa ja useimmat matkustajista pelätään kuolleen, neljän selviytyneen mukaan, joita siirtolaisten järjestö lainaa.

Vene lähti Tunisian Sfaxista keskiviikkona ja kaatui torstaina aamulla. Siinä oli 41 ihmistä, mukaan lukien kolme lasta ja kolme naista.

Siirtolaisten järjestön Alarm Phonen mukaan neljä selviytynyttä pelastettiin kalastusaluksella ja vietiin Lampedusalle. He kertoivat järjestölle, että he olivat olleet vedessä noin viisi tuntia ennen kuin heidät löydettiin.

”He ovat shokissa ja surussa”, järjestö sanoi Twitterissä.

Lähde: 37 people missing after boat capsizes between Tunisia and Lampedusa