Kuluttajien luottamus talouteen heikkoa elokuussa – elinkeinoelämän luottamus pysyi ennallaan


Kuluttajien luottamus talouteen oli elokuussa vakaan heikkoa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa –8, kun se heinä- ja kesäkuussa oli –8,8. Vuosi sitten elokuussa luottamusindikaattori oli –14,9.

Kuluttajat arvioivat oman taloutensa nykytilan hieman paremmaksi kuin edelliskuussa. Sen sijaan odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat edelleen varsin vaisut. Kuluttajat eivät uskoneet työttömyyden vähenemiseen eivätkä inflaation kiihtymiseen. Myöskään säästämismahdollisuudet eivät näyttäneet parantuneen.

Elinkeinoelämän luottamus puolestaan ei muuttunut elokuussa, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tiedoista. Suhdannekuva oli kaikilla pääaloilla pitkän aikavälin keskiarvoa synkempi, erityisesti rakentamisessa ja teollisuudessa. Palvelualoilla ja kaupassa luottamus oli hieman parempi, mutta silti heikko.

EK:n mukaan elinkeinoelämän näkymät ovat epävarmat koronapandemian jatkumisen ja sen aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Lisäksi yrityksiä haittaavat raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusongelmat sekä kustannuspaineet.