Kuinka Pysäyttää Turhat Ostokset ja Tulla Vastuullisemmaksi Kuluttajaksi – Vinkkejä Ostotottumusten Muuttamiseen

Olen mielestäni ollut aina järkevä ostosten tekijä. Nyt ymmärrän, että tuo mielikuva on ollut  harhainen, koska todellisuudessa olen shoppaillut huolettomasti esimerkiksi vaatteita, joita en ole koskaan pitänyt. Vielä vuosi sitten vaatekaapissani roikkui vaatteita, joissa oli hintalaput kiinni, koska syystä tai toisesta vaate ei ollutkaan tarpeellinen ja käyttökelpoinen. Vuosi sitten päätin osallistua viiden vaatteen vuosi -haasteeseen.


Olen aina pitänyt itseäni järkevänä ostosten tekijänä. Nyt ymmärrän kuitenkin, että tämä mielikuva on ollut harhainen. Olen shoppaillut huolettomasti vaatteita, joita en koskaan ole käyttänyt. Viime vuonna osallistuin viiden vaatteen vuosi -haasteeseen, mutta sorruin ostamaan tarpeettomia vaatteita vuoden mittaan. Tänä vuonna päätin lähestyä ostoksia syvällisemmin ja muuttaa kulutustottumuksiani.

Huomasin ostavani usein ihan vain ostamisen ilosta, toteuttaen ostoimpulssin miettimättä, tarvitsenko vaatetta oikeasti. Päätin lopettaa huvikseen ostamisen. Koska tänä vuonna aion pysyä viidessä vaatteessa, on mietittävä tarkkaan, mihin ostokset käyttää.

Vaatekaapin täydennyksen lisäksi olen tarkastellut myös muiden tavaroiden ostamista. Ostohaluun vaikuttaa usein tarve tuntea itsensä paremmaksi tai täyttää unelmia, mutta lopulta se johtaa usein turhiin hankintoihin.

Haluan lopettaa impulssiostamisen useista syistä, joista merkittävimpinä ovat ekologisuus ja tarve toimia vastuullisemmin kuluttajana. Lisäksi turhan ostamisen tiedostaminen auttaa arvostamaan jo omistettuja tavaroita enemmän.