Kravet: Rikta sanktioner mot Israel

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT Inför sanktioner mot Israel – så lyder kravet från flera ledamöter i EU-parlamentet, däribland flera svenska. I ett brev uppmanar ledamöter från flera olika partigrupper, däribland socialdemokrater och parlamentets gröna grupp, EU-topparna Ursula von der Leyen, Charles Michel och Josep Borrell att kalla till ett extra toppmöte. Detta med anledning av


Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Inför sanktioner mot Israel – så lyder kravet från flera ledamöter i EU-parlamentet, däribland flera svenska.

I ett brev uppmanar ledamöter från flera olika partigrupper, däribland socialdemokrater och parlamentets gröna grupp, EU-topparna Ursula von der Leyen, Charles Michel och Josep Borrell att kalla till ett extra toppmöte. Detta med anledning av Israels militära insats i gränsstaden Rafah i Gaza.

Ledamöterna vill att man diskuterar konsekvenserna av Israels agerande och kräver samtidigt sanktioner mot landet.

I brevet påminner man om EU-ledarnas tidigare uttalanden i frågan. I samband med en EU-debatt i nederländska Maastricht nyligen sade kommissionens ordförande von der Leyen att en invasion av Rafah vore ”fullständigt oacceptabel”.

”Sanktioner mot Israel är det enda lämpliga svaret på detta fasansfulla och hänsynslösa militära operation i Rafah och resten av Gazaremsan”, skriver ledamöterna.

Brevet har bland andra undertecknats av de svenska ledamöterna Helena Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP) och Malin Björk (V).