Kraven när staten kraftsamlar om teknik

Råd till hemvändare – så ser du till att återkomsten inte blir onödigt dyr Uppdaterad: 16 maj 2024, 10:46 Publicerad: 14 maj 2024, 13:56 Många svenskar har uppfyllt drömmen om att bo i ett land där begreppet aprilväder är något positivt. Men hur ska man tänka kring exempelvis fastigheter och ISK om man vill flytta


Råd till hemvändare – så ser du till att återkomsten inte blir onödigt dyr

Många svenskar har uppfyllt drömmen om att bo i ett land där begreppet aprilväder är något positivt. Men hur ska man tänka kring exempelvis fastigheter och ISK om man vill flytta hem igen?

– Många glömmer att Sveriges skattesystem är väldigt fördelaktigt för kapitalstarka människor, säger Ålandsbankens expert Mo Paule.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Finns det något mer svenskt än att drömma om en flytt till ett varmare land? Många gör faktiskt drömmen till verklighet: Enligt kartläggningen ”Svenskar i världen”, från 2022, uppskattas exempelvis 104 000 svenskar bo i Spanien. Andra uppskattade destinationer med gott om soldagar är Frankrike, Italien, Australien, Thailand, Chile, Portugal samt de varmare delarna av USA.

I många fall är det inte bara ett lands klimat eller kultur som lockar svenskarna, utan även skattesystem som erbjuder förmåner för utländska, kapitalstarka personer. 

– I Spanien finns till exempel den så kallade Beckham-lagen – döpt efter David Beckham – som innebär att man inte behöver betala skatt på utländska inkomster. Även Portugal har länge haft en lagstiftning som inneburit förmånliga skatteregler för inflyttade svenskar, men den har precis skrotats, säger Mo Paule, senior finansiell planerare på Ålandsbanken.

Mo Paule, senior finansiell planerare på Ålandsbanken.

”Sverige bra för kapitalstarka”

De utlandssvenskar som återvänder hem har naturligtvis olika anledningar till sin hemflytt. Viissa har bara tänkt tillbringa ett par år utomlands, medan andra vill ägna mer tid åt sina barnbarn eller en åldrande förälder. 

– Ser man specifikt till Spanien är det också en del som återvänder efter drygt sex år, eftersom det är så länge Beckham-lagstiftningen gäller. Efter det betalar man skatt som vanliga spanjorer och det innebär bland annat progressiv inkomstskatt samt förmögenhetsskatt, gåvoskatt och arvsskatt. 

Men en återkomst till Sverige behöver inte innebära högre skattekostnader, menar Mo Paule. Han menar att många glömmer att Sveriges skattesystem är väldigt fördelaktigt för kapitalstarka människor:

– Sverige har hög skatt på tjänsteinkomster men låg skatt på kapital och sparande, inte minst sedan möjligheten att spara via kapitalförsäkring eller ISK infördes. Arvs- och gåvoskatten i Sverige avskaffades 2005 och förmögenhetsskatten avskaffades 2007. Det kan jämföras med USA och Storbritannien som exempelvis har en arvsskatt på 35–40 procent på summor som överstiger 60 000 dollar respektive 325 000 pund.  

Viktigt att göra innan flytten

Så vad ska den som flyttar tillbaka till Sverige tänka på? Själva bytet av skattehemvist, visar det sig, är inte särskilt avancerat.

– Man behöver skriva ut sig ur det andra landet med hjälp av en advokat, men det behöver inte vara så farligt dyrt. Och i Sverige är det ännu enklare: Du hör bara av dig till Skatteverket och säger att du har flyttat hem igen, säger Mo Paule.

Däremot bör man göra sin hemläxa innan bytet av skattehemvist genomförs. I stort sett behöver du se över hela din ekonomi och realisera dina tillgångar i det andra landet, däribland boendet.

”Sälj huset i god tid”

– Ska du flytta hem från Portugal eller Spanien så behöver du allra helst sälja ditt boende först, detta för att myndigheterna ska anse att du faktiskt har flyttat. Samma sak gäller när du flyttar från Sverige och bryter skattskyldigheten här. I vissa fall kan man behålla sitt boende, men det är inget man kan räkna med och då krävs att boendet är uthyrt under längre perioder, säger Mo Paule.

Om huset i det andra landet ska säljas är det i många fall viktigt att det sker innan du skriver över dig till Sverige igen – annars kan du få ligga ute med stora summor.

– Sverige har till exempel inget dubbelbeskattningsavtal med Portugal. Säljer du efter att du har flyttat hem får du därför ligga ute med dubbla skattebetalningar och sedan begära avräkning.  

Placerat kapital bör också ses över, för att övergången ska gå så smidigt som möjligt.

– När du lämnar Sverige bör du inte ha ditt sparande i ett svenskt ISK, detta eftersom andra länder inte har samma regler för ISK och pengarna därför beskattas som om de placerats i vanlig depå, med 30 procent. Det kan undvikas med en utländsk kapitalförsäkring som är anpassad både efter svenska regler och efter reglerna i det andra landet. När du flyttar tillbaka hamnar du i ett liknande läge. Om du till exempel har placerat pengar i en portugisisk kapitalförsäkring behöver den vara flyttbar och gångbar även enligt svenska regler, säger Mo Paule.

Kontakta din bank eller advokat

Reglerna kring hemflytten kan verka snåriga, men med största trolighet har din bank eller advokat koll på vad som behöver göras. 

– Vi hjälper många kunder som vill flytta hem till Sverige igen och det är absolut inga problem så länge man är ute i god tid. Det enda vi inte kan hjälpa till med är det svenska klimatet.

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri