Kraftigaste solstormen på 20 år

Uppdaterad 07.25 | Publicerad 03.12 Foto: Valentin Gensch/AP/TT En extrem solstorm nådde jorden under fredagskvällen. Det är den kraftigaste på 20 år och resulterade i blinkande lampor och färgsprakande norrsken. Den kraftigaste solstormen på drygt 20 år nådde jorden sent på fredagen och förde med sig ljusfenomen som syntes i såväl Tasmanien som på de


Uppdaterad 07.25 | Publicerad 03.12

Norrsken över tyska Freiburg sent på fredagskvällen.
Foto: Valentin Gensch/AP/TT

En extrem solstorm nådde jorden under fredagskvällen.

Det är den kraftigaste på 20 år och resulterade i blinkande lampor och färgsprakande norrsken.

Den kraftigaste solstormen på drygt 20 år nådde jorden sent på fredagen och förde med sig ljusfenomen som syntes i såväl Tasmanien som på de brittiska öarna.

Enligt amerikanska vädermyndigheten NOAA handlar det om en ”extrem” geomagnetisk storm, den första av sitt slag sedan ”Halloween-stormen” 2003.

Vid ett så kallat solutbrott, en ”solar flare” eller soleruption, slungas en kaskad av laddade partiklar ut i rymden i en solstorm som ibland träffar jorden.

Kan påverka kommunikationen på jorden

Eruptionen nådde jorden sent på fredagskvällen och chockvågorna kom i minst sju till antalet. Som det ser ut kommer dessa att påverka jordens magnetiska fält under hela helgen.

Stormen kan bland annat orsaka störningar i kommunikationen på jorden. Till exempel kan elnät drabbas och GPS- och satellitsystem kan slås ut tillfälligt.

Vacker himmel i Bohuslän.
Foto: Läsarbild
Norrsken i Skåne.
Foto: Läsarbild
Lila himmel i Uppsala.
Foto: Läsarbild