Kraftig solstorm i helgen – kan bli norrsken i södra Sverige

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video Hör astrofysikern Scott McIntosh teori om framtida solstormar: ”Skulle vara en verklig katastrof”. Foto: SVT/Vetenskapens värld Publicerad idag 13:51 En kraftfull solstorm kommer att träffa jorden på fredagskvällen, svensk tid, varnar USA:s vädermyndighet NOAA. Effekten kan bli norrsken på flera platser i Sverige i helgen. ”Geomagnetiska


Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör astrofysikern Scott McIntosh teori om framtida solstormar: ”Skulle vara en verklig katastrof”. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Publicerad

En kraftfull solstorm kommer att träffa jorden på fredagskvällen, svensk tid, varnar USA:s vädermyndighet NOAA. Effekten kan bli norrsken på flera platser i Sverige i helgen.

”Geomagnetiska stormar kan påverka infrastrukturen i omloppsbana och på jordens yta vilket kan störa kommunikationer, elnät, navigering, radio och satellitoperationer”, står det i ett pressmeddelande.

Solstormsvarningen är den första som NOAA utfärdar på 19 år och grundar sig i att ett flertal stora partikelsamlingar slungats ut från ett kluster av solfläckar bredare än 16 gånger jordens diameter de senaste dagarna.

”En kraftig geomagnetisk storm innefattar potential för norrsken att synas så långt söderut som Alabama och norra Kalifornien”, skriver de.

Solstormens verkningar har potential att märkas över hela helgen – och även i Sverige.

– Med utbrott av den här digniteten så finns det absolut chans att man kan se norrsken på flera platser i landet, långt ner i södra Sverige. Men det handlar om tajming, det måste vara natt för att det ska synas också, Marcus Sjöstedt, meteorolog på SVT.

Två starka elektromagnetiska strålningsutbrott observerades på solen redan den 9 maj. Foto: NASA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.