Kiina raivostui Hongkongin kynttiläprotestista – poliisi pidätti demokratia-aktivisteja Tiananmenin verilöylyn muistopäivänä


Hongkongissa otettiin kiinni useita Tiananmenin verilöylyn muistopäivänä

Hongkongissa poliisi on pidättänyt useita demokratia-aktivisteja, jotka yrittivät järjestää kynttilämielenosoituksen Tiananmenin verilöylyn muistopäivänä. Kiina on pyrkinyt tukahduttamaan kaiken muistamisen tapahtumista, jotka johtivat satojen tai tuhansien ihmisten kuolemaan Pekingissä vuonna 1989.

Tiananmenin aukion verilöyly oli yksi Kiinan historian verisimmistä ja traagisimmista tapahtumista. Opiskelijat ja kansalaiset vaativat demokratiaa ja uudistuksia, mutta Kiinan armeija avasi tulen heitä vastaan. Virallinen kuolonuhrien määrä ei ole tiedossa, mutta arviot vaihtelevat sadoista jopa 10 000:een.

Hongkongissa on ollut tapana kunnioittaa uhreja järjestämällä suuria kynttiläkulkueita Victoria-puistossa kesäkuun 4. päivänä. Tänä vuonna poliisi kuitenkin kielsi kulkueen vedoten koronavirusrajoituksiin ja kansalliseen turvallisuuslakiin, joka on kiristänyt Kiinan otetta kaupungista.

Poliisi pidätti jo aamulla Hong Kong Alliance -ryhmän johtajan Chow Hang-tungin, joka oli kehottanut ihmisiä sytyttämään kynttilöitä missä tahansa he olivatkin. Myöhemmin poliisi otti kiinni myös muita aktivisteja, jotka olivat saapuneet Victoria-puistoon tai sen lähistölle. Poliisi tarkasti myös kaikki, jotka pyrkivät puistoon.

Chow Hang-tung on sanonut, että Tiananmenin verilöylyn muistaminen on tärkeää Hongkongin identiteetille ja vapaudelle. Hän on myös kritisoinut Kiinan hallintoa siitä, että se yrittää pyyhkiä pois tapahtumien jäljet ja estää niistä puhumisen.

Kiina on puolustanut toimintaansa Tiananmenin aukiolla väittämällä, että se oli välttämätöntä maan vakauden ja vaurastumisen kannalta. Kiina on myös painostanut muita maita olemaan sekaantumatta sen sisäisiin asioihin ja kunnioittamaan sen suvereniteettia.

Mitä mieltä sinä olet tästä aiheesta? Onko sinulla kokemuksia tai muistoja Tiananmenin verilöylystä? Haluatko tukea Hongkongin demokratia-liikettä? Kerro meille kommenttiosiossa! 😍

Lähde: Hongkongissa yritettiin viettää Tiananmenin verilöylyn muistopäivää, poliisi esti aikeet | Yle Uutiset


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *