Kaija Saariaho menehtyi 70-vuotiaana – näin hän loi ainutlaatuisia teoksia luonnon äänistä


Kaija Saariaho kuoli 70-vuotiaana – mvlehti kertoo suomalaisen säveltäjäneron elämästä ja musiikista

Kaija Saariaho oli yksi maailman arvostetuimmista nykysäveltäjistä, joka menehtyi perjantaina aivokasvaimeen Pariisissa. Saariaho oli musiikin uudistaja, joka loi ainutlaatuisia teoksia niin oopperalle, orkesterille kuin kamarimusiikillekin. Hänen musiikkinsa oli täynnä salattua kauneutta, joka lumosi kuulijat ympäri maailmaa.

Saariaho syntyi Helsingissä vuonna 1952 ja opiskeli Sibelius-Akatemiassa Esa-Pekka Salonnen ja Magnus Lindbergin kanssa. He perustivat Korvat auki -yhdistyksen, joka omistautui nykymusiikille. Saariaho kyllästyi kuitenkin olemaan Suomen ainoa naispuolinen säveltäjä ja muutti ensin Saksaan ja sitten Pariisiin, missä hän opiskeli tietokonemusiikkia kuuluisassa Ircam-instituutissa.

Saariahon läpimurto oli hänen ensimmäinen oopperansa L’Amour de loin, joka sai kantaesityksensä vuonna 2000. Ooppera kertoo keskiaikaisesta ranskalaisesta trubaduurista ja hänen kaukaisesta rakkaudestaan. Oopperan ohjasi Peter Sellars, joka sanoi Saariahon musiikilla olevan loppumaton elinvoima. Ooppera oli ensimmäinen naisen säveltämä teos New Yorkin Metropolitan-oopperassa yli sataan vuoteeseen.

Saariahon viimeisin ooppera Innocence sai Britannian ensi-iltansa huhtikuussa 2023 Royal Opera Housessa. Ooppera käsittelee joukkoampumista kansainvälisessä koulussa Helsingissä ja on laulettu yhdeksällä kielellä. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi trumpettikonsertto Hush, jonka hän sai valmiiksi maaliskuun lopussa. Konsertto saa kantaesityksensä Helsingissä, missä Saariaho vieraili usein.

Saariahoa inspiroi luonto ja sen äänet. Hän sanoi BBC:lle viime vuonna: \”Olin hyvin yksinäinen lapsi ja vietin kaikki kesät äitini kotikylässä suurten metsien ympäröimänä järven rannalla, jonka ääntä rakastin.\” Hän oppi soittamaan viulua, pianoa ja kitaraa sekä urkuja paikallisissa kirkoissa. Hän oli kiinnostunut tuulen äänestä, askelista lumessa tai aaltojen kohinasta.

Saariaho sai useita palkintoja ja tunnustuksia uransa aikana. Hän oli BBC Music -lehden kyselyssä maailman johtavien säveltäjien mielestä 17. suurin säveltäjä kaikkien aikojen joukossa, Brahmsin ja Haydnin välissä. Hän oli myös esikuva monille suomalaisille säveltäjille, sekä miehille että naisille.

Saariaho sanoi edelleen tuntevansa itsensä hyvin suomalaiseksi. \”En usko, että koskaan muutin pois Suomesta oikeasti. Olen hyvin suora ja vilpitön. En nauti julkisesta puhumisesta, en nauti väittelystä, ja luulen, että sitä ranskalaiset tekevät paljon.\” Pariisissa hän tapasi Jean-Baptiste Barrièren, jonka kanssa hän myöhemmin avioitui ja teki yhteistyötä. Kun koronapandemia iski vuonna 2020, hän oli vierailulla Helsingissä, kun hänen miehensä oli vielä Pariisissa. \”Olen erossa miehestäni kauemmin kuin koskaan ennen\”, hän sanoi silloin.

Kaija Saariaho oli musiikin mestari, joka jätti jälkeensä valtavan perinnön, joka loistaa ja elää vielä pitkään. Hänen musiikkinsa oli intiimiä ja valtavaa, henkilökohtaista ja universaalia, haastavaa ja kaunista. Hän oli suomalainen säveltäjänero, joka kosketti ihmisiä ympäri maailmaa.

Lähde: BBC News

Mitä sinä ajattelet Kaija Saariahon musiikista? 🎶 Oletko kuullut hänen oopperoitaan tai konserttojaan? 🎵 Kerro meille mielipiteesi kommenttikentässä! 😊 Ja jos pidit tästä artikkelista, jaa se myös ystävillesi! 👍


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *