Jubel i Indonesien: Nyfångad Bild på Javanoshörningskalv Väcker Hopp

Nyheter Glädjefnatt då noshörningskalv fångades på bild TT-AFP Publicerad 12.00 share-arrow Dela unsave Spara expand-left helskärm Javanoshörningskalvar är sällsynta. Detta foto av mamma och kalv togs i den indonesiska nationalparken Ujung Kulon för 20 år sedan. Arkivbild. Foto: Wwf/AP/TT Den tros vara mellan tre och fem månader gammal och upptäckten av den ledde till jubel


Den tros vara mellan tre och fem månader gammal och upptäckten av den ledde till jubel och framtidstro. En kalv av den akut hotade arten javanoshörning har fångats på bild i en indonesisk nationalpark, vilket väcker hopp om artens överlevnad.

Kalven sågs gå bredvid sin mamma inne i nationalparken Ujung Kulon på Java, där 126 dolda kameror finns installerade. Det är ännu oklart om den är en hona eller en hane, men dess närvaro är ett positivt tecken för artens framtid.

Parken är den sista platsen där den en gång så utbredda javanoshörningen lever i det vilda. I dess regnskogar tros 82 djur leva, vilket gör varje nyfödd kalv till en stor seger för bevarandearbetet.

Prisa Gud, detta är goda nyheter som bevisar att javanoshörningar, som bara finns i Ujung Kulon, kan föröka sig”, säger Satyawan Pudyatmoko, högt uppsatt tjänsteman vid miljödepartementet, i ett uttalande.

Javanoshörning är en av fem arter som ingår i familjen noshörningar (rhinocerotidae). Till skillnad från vissa andra arter har de enbart ett noshorn, inget pannhorn.

Noshörningar har funnits på jorden i 60 miljoner år, enligt Världsnaturfonden (WWF). Beståndet har dock minskat stadigt, främst på grund av tjuvjakt och människans utbredning. De fem kvarvarande arterna lever i Asien och Afrika, och varje steg mot deras bevarande är avgörande.