Ivan Popov: Venäjän armeijan johto petti sotilaat Ukrainassa – kenraali sai potkut kertomalla totuuden


Kenraali Popov: Venäjän armeijan johto petti sotilaat Ukrainassa

Venäläinen kenraalimajuri Ivan Popov on saanut potkut armeijasta sen jälkeen, kun hän arvosteli muuta sotilasjohtoa vaikeasta rintamatilanteesta Ukrainan Zaporižžjan alueella. Popov oli Venäjän Pohjois-Kaukasian sotilaspiirin 58. armeijan komentaja, jonka joukot ovat olleet mukana verisessä hyökkäyksessä Ukrainaan.

Popov sanoi ääniviestissä, jonka julkaisi venäläinen parlamentaarikko Andrey Gurulev Telegram-sovelluksessa, että hän oli nostanut esiin useita ongelmia, kuten vastatykistötaistelun puutteen, tykistötiedusteluasemien poissaolon ja ”veljiemme joukkokuolemat ja -haavoittumiset vihollisen tykistöltä”. Hän kertoi puhuneensa näistä asioista ”korkeimmalla tasolla rehellisesti ja erittäin ankarasti”.

Popovin mukaan puolustusministeri Sergei Shoigu ”allekirjoitti käskyn ja pääsi eroon minusta”. Hän syytti Shoigua petoksesta ja sanoi, että ”monet divisioonien rykmenttien komentajat sanoivat tänään, että Ukrainan asevoimien sotilaat eivät pystyneet murtautumaan armeijamme läpi edestä päin, (mutta) ylin komentajamme iski meitä selkään, petollisesti ja ilkeästi katkaisten armeijan vaikeimmalla ja jännittyneimmällä hetkellä”.

Popov ei ole ainoa venäläinen upseeri, joka on ilmaissut tyytymättömyytensä sodanjohdon toimintaan. Kesäkuun lopulla Wagner-palkkasoturien johtaja Jevgeni Prigožin yritti syöstä vallasta Shoigun ja armeijan yleisesikuntapäällikön Valeri Gerasimovin epäonnistuneen Ukrainan-invaasion takia. Prigožinin kapina kukistettiin nopeasti, mutta se paljasti syvät ristiriidat Venäjän sotilaseliitin sisällä.

Popovin potkujen syitä ei ole virallisesti vahvistettu, mutta hänen ääniviestinsä on herättänyt kiivasta keskustelua Venäjän hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen sisällä. Puolueen varapuheenjohtaja Andrei Turchak syytti Gurulevia ”poliittisesta show’sta” ja sanoi, että ”armeija oli ja on politiikan ulkopuolella”. Toisaalta Gurulev puolusti Popovia ja sanoi, että hän oli ”todellinen patriootti” ja ”sankari”.

Popov tunnetaan myös kutsumanimellään Spartakus. Hän on yksi Venäjän kokeneimmista ja arvostetuimmista kenraaleista, joka on osallistunut useisiin sotiin ja operaatioihin, kuten Tšetšenian sodat, Georgian sota, Syyrian sota ja Ukrainan sota. Hän on saanut useita kunniamerkkejä ja palkintoja uransa aikana. Hänen kohtalonsa on herättänyt huolta ja sympatiaa monien venäläisten sotilaiden ja siviilien keskuudessa.

Tämä artikkeli on kirjoitettu ja julkaistu MV Lehdessä, joka on suomalainen vaihtoehtomedia. MV Lehti seuraa kriittisesti ja rohkeasti maailman tapahtumia ja uutisoi asioista, joista valtamedia vaikenee. Jos pidit tästä artikkelista, jaa se ystävillesi ja seuraa meitä somessa. Voit myös kommentoida alla olevaan kommenttikenttään ja kertoa mielipiteesi Popovin tapauksesta. Oletko samaa mieltä hänen kanssaan vai tuetko Venäjän armeijan johtoa? Mitä luulet, miten tämä vaikuttaa Ukrainan sodan kulkuun? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinulta! 😊

Lähde: CNN, Bloomberg