Italian Talouden Haasteet: Velka, Budjettialijäämä ja Elvytyspakettien Väärinkäytöt

Markkinat luottavat siihen, että EKP tulee tarvittaessa apuun. Se, ja vain se on pitänyt Italian valtionlainojen korot kurissa toistaiseksi. Italian valtiovarainministeriön tuoreet tiedot talouden tilanteesta ovat tylyä luettavaa. Italian jo ennestään valtava velkasuhde paisuu lisää ja budjettialijäämä pysyy parhaassa tapauksessa nykyisellä tasollaan hieman alle viidessä prosentissa bruttokansantuotteesta. Italian talous kyntää monella mittarilla tarkasteltuna poikkeuksellisen syvällä.


Markkinat luottavat siihen, että EKP tulee tarvittaessa apuun. Se, ja vain se on pitänyt Italian valtionlainojen korot kurissa toistaiseksi.

Italian valtiovarainministeriön tuoreet tiedot talouden tilanteesta ovat tylyä luettavaa. Italian jo ennestään valtava velkasuhde paisuu lisää ja budjettialijäämä pysyy parhaassa tapauksessa nykyisellä tasollaan hieman alle viidessä prosentissa bruttokansantuotteesta.

Italian talous kyntää monella mittarilla tarkasteltuna poikkeuksellisen syvällä. Talouskasvu on vielä toistaiseksi parempaa kuin esimerkiksi Saksassa, mikä ei kuitenkaan riitä. Valtionvelkaa on edelleen 140 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ongelmat ovat pitkälti italialaisia. Yksi syntipukki on kotitalouksien rakennushankkeille koronapandemian alkuvaiheessa keväällä 2020 rakennettu tukijärjestelmä, niin sanottu superbonus.

Siitä on tähän mennessä tullut valtiolle noin 220 miljardin euron lasku. Järjestelmä lopetettiin huhtikuun alussa, mutta tukia maksetaan edelleen jo aloitetuille projekteille. Tukia on maksettu avokätisesti myös epämääräisille, myöhemmin huijaukseksi paljastuneille jopa täysin olemattomille hankkeille.

Valtiovarainministeri Giancarlo Giorgetti syyttää koko massiivisesta alijäämästä populistisen Viiden tähden liikkeen johtamaa hallitusta. Totuus on kuitenkin toinen.

Tunnettu taloustieteilijä, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rahoitusosaston johtaja Carlo Cottarelli sanoo, että suurin ongelma on vakaan ja voimakkaan talouskasvun puute. Lisäksi hän moittii Italian hallitusta siitä, ettei maa kiinnosta ulkomaisia sijoittajia eikä edes EU:n elvytyspaketista tulevia varoja ole onnistu hyödyntämään suunnitellusti.

Itse asiassa Italiassa paljastui viime viikolla laaja verkosto, joka on laittanut elvytyspakettivaroista ainakin 600 miljoonaa euroa suoraan taskuihinsa. Euroopan komission mukaan kahdeksan kymmenestä elvytyspakettihuijauksesta on jäljitetty juuri Italiaan.

“Lisäksi hallitukselta puuttuu strategia, jolla valtion velkataakkaa vähennettäisiin”, Cottarelli kommentoi tiistaina La Stampa -lehden haastattelussa.

Hän kyseenalaistaa myös superbonuksen vaikutuksen ja huomauttaa, että sen kustannukset on laskettu Italian alijäämään jo vuonna 2023. Cottarellin mukaan Giorgia Melonin hallitus syyttää superbonusta nyt siksi, että eurovaalien alla ei haluta myöntää, ettei vaalilupauksia esimerkiksi veroalennuksista pystytä pitämään.

Markkinat luottavat siihen, että EKP tulee tarvittaessa apuun. Se, ja vain se, on pitänyt Italian valtionlainojen korot kurissa toistaiseksi.

*Kirjoittaja on kirjeenvaihtaja Udinessa.*