Ismail Abdo greps – ingen information till svenska rättsväsendet

Uppdaterad 21.18 | Publicerad 21.16 Svensk polis jobbar hårt för att få tag i Ismail ”Jordgubben” Abdo. I fredags greps han till slut i Turkiet – men släpptes snabbt på fri fot. – Vi har fortfarande inte fått någon information om det, säger Daniel Jonsson, en av åklagarna som efterlyst gängledaren. Ismail ”Jordgubben” Abdo, utpekad


Uppdaterad 21.18 | Publicerad 21.16

Svensk polis jobbar hårt för att få tag i Ismail ”Jordgubben” Abdo.

I fredags greps han till slut i Turkiet – men släpptes snabbt på fri fot.

– Vi har fortfarande inte fått någon information om det, säger Daniel Jonsson, en av åklagarna som efterlyst gängledaren.

Ismail ”Jordgubben” Abdo, utpekad ledare för nätverket Rumba, har en röd efterlysning hos Interpol.

Svensk polis har länge jobbat för att få tag i honom för att kunna lagföra honom i Sverige. Samtidigt har arbetet gått trögt, eftersom han bor i Turkiet och även är turkisk medborgare.

Men i fredags greps hans i en trafikkontroll i den turkiska staden Adana. Då hade Ismail Abdo på sig en skottsäker väst och en laddad pistol med tolv patroner.

Polisen tog in honom på ett förhör – men bara en dag senare släpptes han på fri fot. Enligt turkiska medier ska en domare ha beslutat att släppa honom mot en borgen på motsvarande 6 600 kronor.

Här grips Ismail Abdo.

Att turkisk polis har låter gängmannen undkomma strängare lagföring har länge väckt en frustration inom den svenska rättsväsendet.

”Jag kan inte kommentera enskilda fall, men det är viktigt att personer som är internationellt efterlysta också grips. Ingen ska straffritt kunna fortsätta styra och medverka till brott i Sverige från utlandet. Från regeringens sida gör vi allt vi kan för att bistå i det rättsliga samarbetet länderna emellan”, skriver justitieminister Gunnar Strömmer i en kommentar till Aftonbladet.

Lämnar inte ut turkiska medborgare

Ismail Abdo.
Foto: Polisen

Poliser som Aftonbladet pratat med säger att Ismail Abdos falang Rumba misstänks ligga bakom ett stort antal av de våldsdåd som skett i Sverige sedan förra sommaren.

Polisen anser också att falangen är mycket våldsdrivande, enligt uppgifter.

Ismail Abdo själv är misstänkt för bland annat för synnerligen grov narkotikasmuggling här i Sverige. En av de åklagare som efterlyst honom är Daniel Jonsson.

– Jag har fortfarande inte fått någon information om det, säger han.

Han säger också att det inte är konstigt att den turkiska polisen släppt Ismail Abdo mot borgen.

– Det är inte konstigt eftersom Turkiet inte agerar på efterlysningar på sina egna medborgare, säger han.

Han vill inte kommentera händelsen närmare.

– Jag har ingen åsikt i den här frågan, jag vet ingenting om utredningen i Turkiet, säger han.

Flera gängmän gömmer sig i Turkiet

Flera svenska gängmän misstänks ha flytt undan den svenska polisen i Turkiet. Bland annat kan man erbjudas ett turkiskt medborgarskap om man investerar i fastigheter där.

En som tros ha gjort det är Foxtrots ledare Rawa Majid. Precis som Ismail Abdo har han en röd efterlysning hos Interpol, och även han bodde tidigare i Turkiet.

Han greps av turkisk polis för två år sedan – men även han släpptes snabbt mot borgen.

Aftonbladet har sökt turkiska myndigheter för att fråga om händelsen.