- Suomen ilmastopaneeli on julkaissut arvionsa nykyisen hallituksen liikenteen päästövähennystoimista suhteessa ilmastotavoitteisiin.
- Ilmastopaneelin mukaan merkittävimmät haasteet liittyvät polttoaineiden jakeluvelvoitteen muutoksiin.
- Päästötavoitteet on paneelin mukaan mahdollista saavuttaa kasvattamalla uusiutuvien polttoaineiden osuuksia riittävän suuriksi fossiilisten liikennepolttoaineiden joukossa ja vauhdittamalla liikenteen sähköistymistä.
Ilmastopaneelin mukaan liikenteen päästökehityksellä on keskeinen merkitys Suomen taakanjakosektorin päästövähennysvelvoitteen täyttämisessä.
Pääministeri Petteri Orpon hallituksen linjaukset kuitenkin vaikeuttavat paneelin mukaan velvoitteen täyttämistä.
Ilmastopaneelin uudessa raportissa esitellään ttoimia, joiden myötä tieliikenteen päästöt vähenisivät riittävän nopeasti ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
”Kasvattaa liikenteen kustannuksia”
Suomen tulee vähentää taakanjakosektorin päästöjään 50 prosenttia vuoden 2005 määrästä vuoteen 2030 mennessä.
Ilmastopaneeli muistuttaa raportissaan, että liikenne on taakanjakosektorin suurin päästölähde, joten sillä on merkittävä rooli sektorin päästövähennystavoitteen saavuttamisessa. Noin 90 prosenttia kotimaan liikenteen päästöistä aiheutuu tieliikenteestä.
– Raportti osoittaa, että nykyisen hallituksen linjaukset lisäävät liikenteen päästöjä aiemmin sovittuun kehitykseen verrattuna. Toteutuessaan esitykset hidastavat sähköistymistä, mikä samalla kasvattaa liikenteen kustannuksia jatkossa, sanoo Suomen ilmastopaneelin jäsen, professori Heikki Liimatainen.
Ilmastopaneelin mukaan liikenteen päästövähennysten tekemättömyys ei siis ole taloudellisestikaan perusteltavissa.
– Mitä enemmän tieliikenteen energiasta on liikennesähköä, sitä vähemmän on tarvetta rajallisille kestäville uusiutuville polttoaineille jakeluvelvoitteessa ja siten vähemmän painetta nostaa pumppuhintoja, Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Jyri Seppälä toteaa.
Ilmastopaneelin raportti korostaa, että ajoneuvojen päästöjä tulee vähentää ensisijaisesti sähköistymisen ja vähähiilisten synteettisten polttoaineiden kuten sähköpolttoaineiden ja vedyn avulla eikä biopolttoaineiden kokonaismäärää kasvattamalla, lukuun ottamatta biokaasua.
– Liikenteen kustannusten näkökulmasta nopealla sähköistymisellä voidaan tehokkaasti kompensoida tieliikenteen päästökaupan ja jakeluvelvoitteen korottamisen myötä aiheutuva kustannusten nousupaine, ja sähköautojen alhaisten käyttökustannusten hyödyt korostuvat pitkällä aikavälillä, Liimatainen sanoo.
Ilmastopaneelin raportin mukaan riittävä liikenteen päästövähennys voidaan varmistaa vain ottamalla lähtökohdaksi nykyisen lain mukainen jakeluvelvoite ja nostamalla velvoiteosuutta julkisilta latausasemilta ladatun sähkön verran.
– Uusiutuvien polttoaineiden riittävän suuri käyttö fossiilisten polttoaineiden joukossa yhdessä sähköistymisen edistämisen kanssa tarjoaa ainoan varman keinokokonaisuuden tieliikennesektorin päästöjen vähentämiseen riittävän nopeasti tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo professori Jyri Seppälä.
Yhdeksän kohdan lista
Ilmastopaneelilla on yhdeksän toimenpiteen ehdotus tieliikenteeseen, jotta tieliikenteen päästöt täyttäisivät osuutensa taakanjakosektorin päästövähennysvelvoitteesta vuoteen 2030 mennessä.
1. Jakeluvelvoite tulee palauttaa pääministeri Orpon hallituksen ehdottamia muutoksia edeltävälle tasolle vuodesta 2025 lähtien.
2. Julkisilla latausasemilla ladattu sähkö tulee sisällyttää jakeluvelvoitteeseen siten, että velvoitetta kasvatetaan julkisesti ladattua uusiutuvaa sähköä vastaavalla energiamäärällä.
– Julkisesti ladatun sähkön sisällyttäminen jakeluvelvoitteeseen ei vähennä tieliikennesektorin päästöjä vaan lisää niitä, koska muita vähähiilisiä jakeita vähennetään vastaavalla energiamäärällä jaeltavissa liikennepolttoaineissa, ilmastopaneeli toteaa.
3. Jakeluvelvoitteen täyttämättä jättämisen seuraamusmaksun alentamisesta vuosina 2025–2027 tulee luopua.
– Ei ole varmuutta, että seuraamusmaksuista saaduilla rahoilla pystytään korvaamaan liikenteessä menetettyjä päästövähennyksiä.
4. Jakeluvelvoitteen joustomekanismin käyttöönotto on perusteltua vain, jos jakeluvelvoitetta nostetaan edellä esitetyllä tavalla.
– Jouston toimivuus taakanjakosektorin tavoitteiden turvaamisessa on epävarmaa.
5. Erillistankattavat biopolttoainemäärät tulee poistaa jakeluvelvoitteen piiristä.
– Näin ne toimisivat lisäisinä päästövähennystoimina tieliikenteessä.
6. Välituotevetyä ei tule sisällyttää jakeluvelvoitteeseen tai jos sisällytetään, tulee jakeluvelvoitteen tasoa korottaa vastaavalla energiamäärällä.
7. Pääteiden sähköajoneuvojen julkisen latausinfran rakentamista tulee tukea.
8. Sähkökuorma-autojen hankintaa tulee tukea.
9. Joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edistämistä tulee tukea.
Suomen ilmastopaneeli on tieteellinen ja riippumaton asiantuntijapaneeli, joka tukee ilmastopolitiikan suunnittelua ja päätöksentekoa. Ilmastopaneelin rooli ja tehtävät on määritelty ilmastolaissa.