Hallitus esitteli ensi vuoden budjettiehdotuksensa – katso tästä, mitä se tarkoittaa sinulle ja Suomelle


Hallitus on saanut valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi, joka on 64,8 miljardia euroa. Budjetti on alijäämäinen 6,9 miljardia euroa, mikä tarkoittaa, että valtio joutuu ottamaan lisää velkaa. Hallitus pyrkii kuitenkin kääntämään julkisen talouden suunnan kestävälle pohjalle ja vahvistamaan työllisyyttä ja kasvua. Tässä artikkelissa kerromme pääkohdat hallituksen budjettiehdotuksesta ja sen vaikutuksista sinun elämääsi.

  • Verotus: Hallitus keventää työn verotusta 100 miljoonalla eurolla, mikä hyödyttää erityisesti pieni- ja keskituloisia. Lisäksi hallitus alentaa työttömyysvakuutusmaksuja, mikä kasvattaa palkansaajien nettopalkkaa. Sen sijaan polttoaineiden ja alkoholin verotusta kiristetään. Nikotiinipussit saatetaan tupakkaverotuksen piiriin.
  • Koulutus: Hallitus panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen yhteensä 335 miljoonalla eurolla. Tämä sisältää muun muassa korkeakoulujen perusrahoituksen korotuksen, opintorahan indeksikorotuksen ja lisätuen ammatilliseen koulutukseen. Hallitus myös korottaa yksityislääkäreiden Kela-korvauksia, jotta terveyspalveluihin pääsee nopeammin.
  • Liikenne: Hallitus käynnistää neljän miljardin euron investointiohjelman, jolla parannetaan väylä- ja ratahankkeita ympäri Suomea. Tämä edistää liikkumisen sujuvuutta, turvallisuutta ja ilmastotavoitteita. Hallitus myös korottaa ASP-lainojen enimmäismäärää ensiasunnon ostajille.
  • Turvallisuus: Hallitus lisää rahaa puolustukseen ja sisäiseen turvallisuuteen. Puolustusmäärärahat nousevat 1,5 prosenttia vuodessa. Poliisin resursseja vahvistetaan 7,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi hallitus tukee kansainvälistä kriisinhallintaa ja kehitysyhteistyötä.