Gick på tur vid å i Saxtorp – kan ha hittat cannabisodling

– Det var ganska tät och tuff terräng alldeles vid åkanten, men vid en solig glänta hade någon varit där och grävt ganska stora gropar, fyllt på med fin gödslad jord, planterat en cannabisplanta i varje grop och vattnat, berättar en av vandrarna som vill vara anonym. Någon hade dessutom försett varje planta med omgivande


– Det var ganska tät och tuff terräng alldeles vid åkanten, men vid en solig glänta hade någon varit där och grävt ganska stora gropar, fyllt på med fin gödslad jord, planterat en cannabisplanta i varje grop och vattnat, berättar en av vandrarna som vill vara anonym.

Någon hade dessutom försett varje planta med omgivande koppartråd, något som är vanligt vid odling för att mota hungriga sniglar.

Hur många plantor handlar det om?

– Vi såg minst tio stycken precis där, men sökte inte vidare. Vi lämnade snabbt, det kändes faktiskt ganska obehagligt.

Ovanligt med odlingar i kommunen

Men om det rör sig om den narkotikaklassade cannabisplantan är inte en helt enkel fråga att svara på.

– Det ser ut som en liten planta av hampa (Cannabis sativa), men om det är en variant med hög halt av narkotiska substanser eller bara ett hampfrö från en fågelmatning eller industrihampa kan jag inte svara på, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Men att polisen i Landskrona hittar cannabisodlingar tillhör inte vanligheterna.

– Ofta rör det sig om några enstaka plantor som man anträffar i lägenheter alternativt i kolonihus. Större odlingar hittas oftare längre ut i glesbygden och då är syftet oftast att producera för försäljning, säger Eric Crona, gruppchef på polisen i Landskrona.

Upptäckarna har tipsat polisen om fyndet, men när SVT besökte platsen i veckan var plantorna uppgrävda.