Gazan siviilit kärsivät konfliktista – YK vaatii lopettamaan kostokierteen: “Tämä on saatava loppumaan”


Gazan kaista on ollut Israelin ja palestiinalaisten välisten taistelujen näyttämönä viime viikosta lähtien. Israel on hyökännyt Gazaan ilma- ja maavoimin, ja Hamas-järjestö on vastannut ampumalla raketteja Israelin puolelle. Yli 200 ihmistä on kuollut ja yli tuhat loukkaantunut molemmin puolin.

Konflikti on aiheuttanut suurta kärsimystä Gazan siviileille, jotka ovat jumissa pommitusten keskellä. Monet eivät ole päässeet pois alueelta, joka on ollut Israelin saartama jo vuosia. Siviilit ovat joutuneet pommitusten kohteeksi kodeissaan, sairaaloissa ja kouluissa. Sähköä ja vettä on niukasti, eikä ruokaa tai lääkkeitä riitä kaikille.

YK:n pääsihteeri António Guterres on vaatinut välitöntä tulitaukoa ja neuvotteluja konfliktin ratkaisemiseksi. Hän on sanonut, että konflikti on uhka koko Lähi-idän rauhalle ja turvallisuudelle. Hän on myös tuominnut molempien osapuolten väkivaltaisuudet ja ihmisoikeusloukkaukset.

Guterres on erityisesti vedonnut Israelin ja Hamasin johtajiin, että he lopettaisivat kostokierteen, joka vain lisää vihaa ja kärsimystä. Hän on sanonut, että konflikti ei ratkea sotimalla, vaan vain poliittisella dialogilla. Hän on myös kehottanut kansainvälistä yhteisöä tukemaan rauhanprosessia ja humanitaarista apua.