Farsta centrum-skjutningen 2023: Fyra män åtalas för mord och mordförsök

Fyra män åtalas efter dådet i Farsta centrum sommaren 2023, då flera personer träffades när automateld riktades rakt in i folkvimlet. En 43-årig man och en 15-årig pojke dog av sina skador. Det var vid 18-tiden den 10 juni i fjol som en skottsalva


Fyra män åtalas efter dådet i Farsta centrum sommaren 2023, då flera personer träffades när automateld riktades rakt in i folkvimlet. En 43-årig man och en 15-årig pojke dog av sina skador.

Polis på plats efter skjutningen i Farsta centrum den 10 juni 2023.
1 / 2 Foto: Jessica Gow/TT

Det var vid 18-tiden den 10 juni i fjol som en skottsalva från ett automatvapen bröt lugnet i det välbesökta Farsta centrum i södra Stockholm. Skotten avlossades mot tunnelbanestationen. En man och en pojke träffades och dog, och ytterligare fyra personer skadades, enligt åklagaren.

Över 20 skott ska ha avlossats.

Nu åtalas fyra män för inblandning i dådet. Rubriceringarna är bland annat två fall av mord och 17 försök till mord.

”Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats”, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

De misstänkta skyttarna, två 19-åriga män, greps kort efter skjutningen efter en biljakt på E4. I bilen hittade polisen vapen.

I augusti greps ytterligare två män misstänkta för inblandning.

I slutet av mars i år gick polisen ut med en internationell efterlysning för den man som misstänks ha anstiftat skjutningen. Det rör sig om en 20-årig man som, enligt uppgifter till Aftonbladet, ska ha uppmanat skyttarna att ”skjuta så många de kunde”.

De tilltalade männen har tidigare uppgett att de förnekar brott.