F-16-hävittäjät vahvistavat Ukrainan ilmapuolustusta – Norja yllätti lahjoituksellaan


Norja lahjoittaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle – Zelenskyi kiittää

Norja on päättänyt lahjoittaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle, joka taistelee Venäjän hyökkäystä vastaan. Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ilmoitti asiasta vieraillessaan Kiovassa torstaina. Hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, joka oli iloinen Norjan antamasta itsenäisyyspäivälahjasta.

Norja on kolmas Nato-maa, joka on luvannut toimittaa F-16-koneita Ukrainalle. Aiemmin saman ovat tehneet Tanska ja Alankomaat. Norjan lahjoittamien hävittäjien määrää ei ole vielä kerrottu, mutta se voi olla jopa 12. Norja aikoo myös kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä ja huoltajia käyttämään F-16-koneita.

F-16-hävittäjät ovat neljännen sukupolven monitoimikoneita, jotka on valmistanut yhdysvaltalainen General Dynamics. Ne ovat olleet käytössä useissa maissa vuodesta 1978 lähtien. F-16-koneet ovat nopeita, ketteriä ja kykeneviä kantamaan erilaisia aseita, kuten ohjuksia ja pommeja.

Ukrainan ilmavoimat ovat kärsineet vanhentuneesta kalustosta ja Venäjän sotilastoimista. Venäjän ilmavoimat ovat lentäneet usein Ukrainan ilmatilassa ja ampuneet alas ukrainalaisia koneita. Ukraina on pyytänyt länsimaita avustamaan sen ilmapuolustusta modernilla teknologialla ja koulutuksella.

Norjan päätös lahjoittaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle on osa Naton tukea maalle, joka ei ole vielä jäsenliitossa. Nato on ilmaissut huolensa Venäjän aggressiosta ja valmiutensa puolustaa Ukrainaa tarvittaessa. Nato on myös kehottanut Venäjää lopettamaan hyökkäämisen ja noudattamaan Minskin rauhansopimusta.


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *