Britannian pääministeri haluaa lopettaa tupakoinnin tulevaisuuden sukupolvilta


Britannian pääministeri Rishi Sunak on esittänyt suunnitelman, jonka tavoitteena on tehdä Britannia savuttomaksi maaksi vuoteen 2030 mennessä. Suunnitelma sisältää useita toimenpiteitä, jotka vähentäisivät tupakoinnin houkuttelevuutta ja saatavuutta, sekä lisäisivät tupakoinnin lopettamisen tukea.

Suunnitelman mukaan tupakkatuotteiden hintaa nostettaisiin verotuksen avulla, ja tupakkatuotteiden mainontaa ja myyntiä rajoitettaisiin entisestään. Lisäksi tupakkatuotteiden pakkausmerkinnät uudistettaisiin, ja niissä korostettaisiin tupakoinnin terveyshaittoja ja lopettamisen hyötyjä. Suunnitelma edellyttäisi myös, että kaikki tupakkatuotteet sisältäisivät vähintään 20 savuketta tai vastaavan määrän muita tuotteita, jotta pienituloiset tupakoitsijat eivät voisi ostaa niitä niin helposti.

Suunnitelma tarjoaisi myös enemmän apua ja kannustimia tupakoinnin lopettamiseen. Esimerkiksi kaikille raskaana oleville naisille, jotka tupakoivat, tarjottaisiin nikotiinikorvaushoitoa ja neuvontaa. Lisäksi kaikille tupakoitsijoille, jotka haluavat lopettaa, annettaisiin ilmaisia tai alennettuja nikotiinikorvaustuotteita tai muita lääkkeitä. Suunnitelma myös kannustaisi työnantajia tukemaan työntekijöidensä tupakoinnin lopettamista.

Pääministeri Sunak sanoi, että suunnitelma on osa hänen visiotaan Britannian tulevaisuudesta, jossa kaikki ihmiset voivat elää terveellistä ja onnellista elämää. Hän sanoi, että tupakointi on yksi suurimmista kansanterveyden ongelmista, joka aiheuttaa vuosittain yli 70 000 kuolemaa ja miljardeja puntia kustannuksia terveydenhuollolle. Hän sanoi, että hän haluaa tehdä historiallisen muutoksen, joka pelastaisi miljoonia ihmishenkiä ja parantaisi Britannian elämänlaatua.