Blinken ja Xi yrittivät pelastaa katastrofaaliset suhteet – mutta Kiina ei antanut periksi yhdestäkään asiasta!


Blinken ja Xi lupasivat vakauttaa heikentyneet Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet, mutta Kiina torjui Yhdysvaltain pääpyynnön

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tapasi maanantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja sanoi, että he olivat yhtä mieltä siitä, että heidän pitäisi ”vakauttaa” huonosti heikentyneet Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet. Mutta Yhdysvaltain ylin diplomaatti lähti Pekingistä ilman suurinta pyyntöään: parempaa yhteydenpitoa heidän armeijoidensa välillä.

Blinkenin vierailu oli ensimmäinen viiteen vuoteen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri on käynyt Kiinassa. Hän sanoi, että hän oli käynyt ”vilpittömiä, perusteellisia ja rakentavia” keskusteluja Kiinan ulkoministerin Qin Gangin kanssa sunnuntaina. He ilmaisivat halunsa vakauttaa suhteita huolimatta siitä, mitä yksi Yhdysvaltain virkamies kutsui heidän ”syviksi” erimielisyyksikseen.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat jännittyneet monista syistä, kuten Taiwanista, kaupasta, ihmisoikeuksista ja fentanyylistä. Taiwan on erityisen arka aihe Kiinalle, joka pitää sitä kapinallisena maakuntanaan ja uhkaa käyttää voimaa sen palauttamiseksi. Blinken sanoi, että Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan Taiwania Kiinan hyökkäykseltä.

Kiina puolestaan syytti Yhdysvaltoja sekaantumisesta sen sisäisiin asioihin ja pyrkiessään estämään sen nousun maailmanlaajuiseksi voimaksi. Xi sanoi Blinkenille, että Kiina on valmis yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa ”yhteisten etujen pohjalta”, mutta ei hyväksy ”puuttumista” tai ”pakottamista”. Hän vaati myös Yhdysvaltoja vapauttamaan kolme amerikkalaista kansalaista, jotka ovat vangittuina Kiinassa eri rikossyytteillä.

Blinken ja Xi eivät tehneet mitään konkreettisia sopimuksia tai ilmoituksia vierailunsa aikana. He kuitenkin sopivat jatkavansa keskusteluja tulevaisuudessa ja että Qin Gang vierailee Washingtonissa lähiaikoina. Blinken sanoi, että hän toivoo, että he voivat rakentaa ”luottamusta” ja ”vähentää riskejä” kahden maan välillä.

Mitä tämä tarkoittaa sinulle? Onko sinulla mielipidettä Yhdysvaltain ja Kiinan suhteista? Haluatko tietää lisää tästä aiheesta? Jos vastasit kyllä, niin jatka lukemista!


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *