Biden Helsinki -näytös sai suomalaiset sekaisin: katso kuvat ja videot!


Bidenin vierailu Helsingissä herätti huomiota ja ihastusta – mutta myös kritiikkiä ja vastustusta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili Suomessa torstaina 13. heinäkuuta 2023. Hän tapasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön sekä Pohjoismaiden johtajat Helsingissä, kun Suomi isännöi Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokousta. Vierailu oli osa Bidenin Euroopan-matkaa, jolla hän osallistui myös Naton huippukokoukseen Liettuassa.

Bidenin vierailu oli historiallinen monella tavalla. Ensinnäkin se oli hänen ensimmäinen vierailunsa Suomeen presidenttinä. Toiseksi se oli ensimmäinen kerta, kun Suomi osallistui Naton huippukokoukseen täysivaltaisena jäsenenä, sen jälkeen kun se liittyi sotilasliittoon aiemmin samalla viikolla. Kolmanneksi se oli ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti tapasi Pohjoismaiden johtajat yhteisessä kokouksessa Suomessa.

Bidenin vierailu sai paljon positiivista huomiota ja ihastusta niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassa. Monet kehuivat Bidenin lämmintä ja ystävällistä suhtautumista Suomeen ja Pohjoismaihin sekä hänen vahvaa tukeaan Naton yhtenäisyydelle ja Ukrainan puolustamiselle Venäjän hyökkäykseltä. Biden kiitti Suomea sen rohkeudesta liittyä Natoon ja sanoi, että Putin ”on jo hävinnyt sodan” Ukrainassa. Hän myös ylisti Pohjoismaiden edistystä ilmastonmuutoksen torjunnassa, teknologian kehittämisessä ja demokratian vahvistamisessa.

Biden ei kuitenkaan saanut pelkkää kiitosta ja ihailua vierailullaan. Hänen saapumisensa aiheutti myös mittavia liikennehäiriöitä ja turvatoimia Helsingin keskustassa, mikä harmitti monia autoilijoita ja taksikuskeja. Lisäksi jotkut poliittiset ryhmät ja aktivistit osoittivat mieltään Bidenia ja Natoa vastaan eri puolilla kaupunkia. He syyttivät Yhdysvaltoja sodanlietsonnasta, imperialismista ja ihmisoikeusloukkauksista eri puolilla maailmaa. He myös vastustivat Suomen liittymistä Natoon ja vaativat rauhaa ja yhteistyötä Venäjän kanssa.

Bidenin vierailu Helsingissä oli siis sekä merkittävä että ristiriitainen tapahtuma, joka herätti monenlaisia tunteita ja reaktioita suomalaisissa ja muissa Pohjoismaissa. Se osoitti, että Suomi on noussut uudelle tasolle kansainvälisessä politiikassa, mutta myös, että sillä on edessään uusia haasteita ja vastuita turvallisuutensa ja arvojensa puolustamisessa.

Lähde: Biden caps Europe swing with summit of Nordic leaders in Finland | CNN Politics