Berlusconi kuoli 86-vuotiaana – näin hän jätti jälkensä maailmanhistoriaan


Silvio Berlusconi on kuollut – mitä se tarkoittaa Italiassa ja Euroopassa?

Italia on järkyttynyt Silvio Berlusconin kuolemasta, joka tapahtui sunnuntaina Milanossa 86-vuotiaana. Berlusconi oli yksi maan vaikutusvaltaisimmista ja kiistellyimmistä poliitikoista, joka johti neljä hallitusta vuosina 1994–2011. Hän oli myös miljardööri, mediayrittäjä ja jalkapallojoukkue AC Milanin omistaja.

Berlusconi oli tunnettu skandaaleistaan, jotka liittyivät muun muassa korruptioon, seksijuhliin ja oikeudenkäynteihin. Hän oli myös karismaattinen ja populistinen johtaja, joka sai uskollisen kannattajakunnan keskusta-oikeistolaisen Forza Italia -puolueensa kautta. Hän oli läheinen ystävä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ja vaikutti Euroopan unionin politiikkaan.

Berlusconin kuolema herättää kysymyksiä siitä, miten hänen perintönsä vaikuttaa Italian ja Euroopan tulevaisuuteen. Hänen poismenonsa jättää aukon maan poliittiselle kentälle, jossa hänen puolueensa on osa oikeistolaista hallituskoalitiota pääministeri Giorgia Melonin johdolla. Hänen kuolemansa voi myös avata tilaa uusille voimille ja haastajille sekä kotimaassa että ulkomailla.

Mitä Berlusconi merkitsi Italialle?

Berlusconi oli Italian pitkäaikaisin pääministeri sodanjälkeisellä kaudella. Hän muutti maan poliittista maisemaa luomalla oman puolueensa Forza Italia vuonna 1994. Puolue yhdisti erilaisia oikeistolaisia ryhmiä, kuten kristillisdemokraatteja, liberaaleja ja entisiä fasisteja. Puolue hyödynsi Berlusconin mediavaltaa ja markkinointitaitoja houkutellakseen äänestäjiä.

Berlusconi lupasi uudistaa Italian taloutta ja yhteiskuntaa sekä torjua kommunismia ja mafian vaikutusta. Hän esitti itsensä ulkopuolisena ja uudistajana, joka vastusti vanhaa poliittista eliittiä ja byrokratiaa. Hän vetoasi erityisesti etelän ja pohjoisen alueiden asukkaisiin, jotka tunsivat itsensä syrjityiksi ja petetyiksi valtion toimesta.

Berlusconi sai aikaan joitakin taloudellisia ja sosiaalisia saavutuksia, kuten veronalennuksia, eläkeuudistuksia ja infrastruktuurihankkeita. Hän myös vahvisti Italian suhteita Yhdysvaltoihin ja Venäjään sekä osallistui kansainvälisiin operaatioihin Afganistanissa ja Irakissa. Hän kannatti Euroopan integraatiota, mutta kritisoi myös EU:n byrokratiaa ja sääntelyä.

Miksi Berlusconi oli niin kiistanalainen?

Berlusconi oli myös erittäin jakava hahmo, joka aiheutti useita kohuja ja vastustusta. Hän oli syytettynä lukuisista rikoksista, kuten lahjonnasta, veropetoksesta, väärän todistuksen antamisesta ja alaikäisen hyväksikäytöstä. Hän väitti, että häntä vainottiin vasemmistolaisen oikeuslaitoksen toimesta, ja yritti muuttaa lakia suojellakseen itseään. Hän sai useita tuomioita, mutta vältti vankilan vanhenemisajan tai armahduksen takia.

Berlusconi oli myös tunnettu provosoivista ja loukkaavista lausunnoistaan, jotka kohdistuivat muun muassa naisiin, homoseksuaaleihin, maahanmuuttajiin ja poliittisiin vastustajiinsa. Hän teki useita diplomaattisia gaffeja, kuten pilkkasi Saksan liittokansleria Angela Merkeliä, vertasi itseään Jeesukseen ja sanoi, että Kiinan kommunistit söivät lapsia. Hän oli myös osallisena seksiskandaaleissa, joissa hän järjesti niin sanottuja bunga bunga -juhlia alaikäisten ja prostituoitujen kanssa.

Berlusconi aiheutti myös huolta siitä, että hänellä oli liikaa valtaa mediassa ja politiikassa. Hän omisti suurimman osan Italian televisiokanavista, lehdistä ja mainostoimistoista. Hän käytti niitä edistämään omaa imagoaan ja vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen. Hän myös nimesi useita omia liittolaisiaan ja ystäviään tärkeisiin virkoihin, kuten presidentin neuvonantajiksi, ministeriksi ja tuomareiksi.

Mitä Berlusconi tarkoitti Euroopalle?

Berlusconi oli merkittävä toimija Euroopan unionissa ja sen naapurimaissa. Hän oli yksi EU:n perustuslain allekirjoittajista vuonna 2004 ja tuki EU:n laajentumista itään. Hän oli myös aktiivinen Naton jäsen ja osallistui Balkanin rauhanturvaamiseen ja Lähi-idän rauhanprosessiin. Hän oli erityisen läheinen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, jonka kanssa hän solmi useita kauppa- ja energiasopimuksia.

Berlusconi kuitenkin aiheutti myös jännitteitä muiden EU-maiden kanssa. Hän vastusti EU:n budjettisääntöjä ja vaati enemmän joustavuutta Italian talouskriisin aikana. Hän syytti EU:ta siitä, että se ei auttanut Italiaa hallitsemaan maahanmuuttoa Välimeren yli. Hän myös loukkasi useita EU-johtajia, kuten Ranskan presidenttiä Nicolas Sarkozyta ja Saksan liittokansleria Angela Merkeliä.

Mitä seuraa Berlusconin kuoleman jälkeen?

Berlusconin kuolema jättää tyhjiön Italian poliittiseen maisemaan, jossa hänen puolueensa Forza Italia on osa oikeistolaista hallituskoalitiota pääministeri Giorgia Melonin johdolla. Berlusconi oli edelleen senaattori ja puolueensa johtaja kuollessaan. Hänen seuraajansa ei ole vielä selvillä, mutta hänen vanhin tyttärensä Marina Berlusconi on mainittu mahdollisena ehdokkaana.

Berlusconin kuolema voi myös vaikuttaa Italian ja Euroopan poliittiseen tasapainoon. Hänen poistumisensa voi heikentää oikeistolaista hallitusta ja antaa tilaa vasemmistolaisille ja keskustalaisille voimille. Se voi myös muuttaa Italian suhdetta Venäjään ja muihin EU-maihin. Berlusconin kuolema voi myös herättää uusia kysymyksiä hänen omaisuudestaan ja mediayrityksistään, jotka ovat arvoltaan miljardeja euroja.

Berlusconi oli kiistelty ja ristiriitainen hahmo, joka jakoi Italian kansan mielipiteet. Häntä vihattiin ja rakastettiin, ihailtiin ja halveksittiin, pelättiin ja naurettiin. Hän oli yksi Italian historian vaikutusvaltaisimmista ja värikkäimmistä poliitikoista, joka jätti syvän jäljen maansa ja Euroopan kohtaloon. Hänen kuolemansa merkitsee lopun alkua eräälle aikakaudelle, joka ei ole vielä päättynyt.

Lähteet:

Tämä artikkeli perustuu seuraaviin web-hakutuloksiin:


0 Kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *