Ber politikerne redde kronen: – Det er klart at Norge bør gjøre noe

Ber politikerne redde kronen: – Det er klart at Norge bør gjøre noe Elkjøp-sjefen ser mot Danmark, som har knyttet valutaen til euro, og oppfordrer politikerne til å ta en diskusjon om hvor kronekursen bør ligge etter valutasmell. KRONEEFFEKT: Regnskapet viser vekst i inntektene for Elkjøp, men justerer man for valutakurser ble det en nedgang.


Ber politikerne redde kronen: – Det er klart at Norge bør gjøre noe

Elkjøp-sjefen ser mot Danmark, som har knyttet valutaen til euro, og oppfordrer politikerne til å ta en diskusjon om hvor kronekursen bør ligge etter valutasmell.

Publisert: Publisert:

Elkjøp Nordic økte inntektene med en milliard kroner i forrige regnskapsår. Det tilsvarer en vekst på to prosent.

Men justerer man for valutasvingninger må fortegnet snus, slik at det viser to prosent fall.

– Det sier jo litt om hvordan kronen har svekket seg i løpet av året, sier konsernsjef Fredrik Tønnesen.

Elkjøp Nordic rapporterer i norske kroner og må derfor veksle om pengene de får fra salg i kjedene i Sverige, Danmark og Finland.

Les på E24+

Meglerens metode kan øke finansierings­beviset med én million kroner

– Norge bør gjøre noe

Når kronekursen svekker seg, blir det dyrere å importere inn til Norge.

– Vi, og mange andre i varehandelen, importerer det meste. Når det blir dyrere for oss, så blir det dyrere for forbrukeren. Dette er én av de mest konkurranseutsatte bransjene, og marginene er små, sier Tønnesen.

Han mener at kronen i tillegg svinger ubehagelig mye. Til sammen gjør det at Elkjøp-sjefen etterlyser mer aktive politikere.

Elkjøp Nordic-sjef Fredrik Tønnesen.

– Jeg skulle ønske at vi så et større politisk engasjement knyttet til kronekursen, for det presser næringen ganske hardt. Med en kronekurs som bare fortsetter å svekke seg, så vil jo etterspørselen falle. Og man må huske at det jobber nesten 400.000 i varehandelen.

– Hva mener du selv til denne politiske debatten?

– Norges Bank styrer etter et inflasjonsmål, men jeg mener vi også kan ta en diskusjon om hvor kronekursen bør være.

Tønnesen nevner Denmark, der konsernet er tilstede med kjeden Elgiganten, og at landet har knyttet valutaen mot euro.

– Det er klart at Norge bør gjøre noe, for vi kan ikke ha en vedvarende svak krone over altfor lang tid. Jeg ønsker meg mindre svingninger og mer forutsigbarhet.

Les på E24+

Utbrenthet: Lisa (23) klarte å stoppe i tide

«Dirty peg»

Tematikken har blitt tatt opp flere ganger det siste året.

I fjor sommer svarte flere hundre av NHOs medlemsbedrifter at de kunne tenke seg en fast valutakurs. Nesten alle av disse ønsket seg en dansk modell, med kobling til euro.

En måned senere tok Storebrand-økonom Olav Chen til orde for det som kan være en «billig løsning» hvis det skulle bli en «prekær situasjon» for den norske kronen.

Løsningen handler om å styre kronen innenfor et forhåndsbestemt intervall, altså forhåndsbestemte grenser for hvor mye valutaen kan svekkes eller styrkes.

– Jeg vet at det er superkontroversielt, sa Chen om konseptet som i finansmiljøer omtales som en «dirty peg».

Les på E24+

Disse fondene får terningkast seks akkurat nå

– Du får den valutakursen du fortjener

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er tydelig på at et slikt grep vil gå på bekostning av dagens «verktøykasse».

– I samfunnsøkonomien er det veldig mange ting man ikke kan sette to streker under svaret på, men her har vi et unntak. At hvis du vil ha en satt valutakurs, så må man gi avkall på rentesetting som stabiliseringsverktøy.

OFFERSPILL: Å skulle ha en fast valutakurs er noe som koster, er beskjeden fra DNBs Kjersti Haugland.

Med andre ord: Knytter man kronen til eksempelvis euroen, mister man muligheten til å bekjempe økonomiske nedgangstider med lave renter.

Så da er spørsmålet hva man foretrekker. Haugland viser til at Norge i lang tid etter andre verdenskrig styrte den økonomiske politikken rundt en form for fast valutakurs.

– Da strevde vi i flere perioder med en kronekurs som svekket seg markant, hvorpå sentralbanken måtte sette rentene kraftig opp selv om økonomien for øvrig slett ikke trengte noe rentehopp. Perioder med dramatiske renteøkninger endte gang på gang med at kronen ble devaluert.

Oppsummert er det både vanskelig og dyrt å skulle kjempe mot de internasjonale kapitalmarkedene, sier Haugland.

– Om politikerne skulle gjort noe, måtte det vært å styrke produktivitetsveksten. Men der har vi ingen mirakelkur som fungerer over natten.

Sjeføkonomen mener at det ikke er grunn til å si at noe er «feil» med dagens kronekurs.

– Du får den valutakursen du fortjener.

Les på E24+

Kjersti Haugland: – Var livredd det første året