«Basic bitch»-kampanje tar av

«Basic bitch»-kampanje tar av Gründer og mangfoldskonsulent Kimiya Sajjadi tok grep etter at justisminister Emilie Enger Mehl ble kalt «Basic Bitch». BASIC: Sajjadi skriver at hun er en gründer - og en #BasicBitch. Foto: Big Enough Global Vis mer Kristoffer Solberg Publisert mandag 17. juni 2024 - 21:51 Sist oppdatert mandag 17. juni 2024 -


«Basic bitch»-kampanje tar av

Gründer og mangfoldskonsulent Kimiya Sajjadi tok grep etter at justisminister Emilie Enger Mehl ble kalt «Basic Bitch».

BASIC: Sajjadi skriver at hun er en gründer - og en #BasicBitch. Foto: Big Enough Global
BASIC: Sajjadi skriver at hun er en gründer – og en #BasicBitch. Foto: Big Enough Global
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert

7. juni skrev redaksjonssjef i ABC nyheter, Inga Vinja Engvik, en kommentar som siden har satt fyr på en debatt om hvordan kompetente kvinner omtales.

«Emilie Enger Mehl er en «basic bitch»», skrev Engvik – som også mente at justisministeren har «klart seg uten skandaler».

Det har fått flere til å reagere.

BTs kommentator Marie Misund Bringslid påpeker at Mehl faktisk har vært i en rekke bruduljer som statråd.

Bringslid trekker blant annet fram at Mehl har fått kritikk for å ikke omtalte 25.juni-skytingen som terror og at Mehl har fått kritikk for håndteringen av NSM-skandalen.

«Kanskje er Engvik mer blendet av Instagram-Mehl enn hun tror.», skriver BT-kommentatoren.

Her blir han TikTok-Jonas

Her blir han TikTok-Jonas

Hun mener justisministeren er «irriterende perfekt» på Instagram, men at Engvik bommer i sin kritikk og heller burde kritisere justisministeren for jobben hun gjør som statsråd enn for bildene på Instagram.

Mangfoldskonsulent og gründer Kimiya Sajjadi reagerte også på bruken av uttrykket «Basic bitch» om ministeren. Med det som bakgrunn lanserte Sajjadi kampanjen #BasicBitchKampanjen på det sosiale mediet Linkedin.

– Jeg er en «Basic Bitch»

I kampanjen oppfordres kvinner til å ta eierskap til begrepet «Basic Bitch».

«Jeg er (fyll inn ditt yrke) – og jeg er en #BasicBitch», oppfordres det i innlegget – som viser direkte til at justisministeren fra Senterpartiet ble omtalt med nevnte uttrykk.

«Saken er et uttrykk for et større samfunnsproblem; at alt annet enn kompetansen til kvinner betyr noe», står det i kampanjen.

Måten å uttrykke – «Jeg er N.N» – har antagelig sitt opphav fra filmen Spartacus fra 1960. I filmen spiller Kirk Douglas slaven Spartacus som startet et enormt opprør som truet med å destabilisere Romerriket i antikken.

Filmen er basert på reelle historiske hendelser.

I en kjent scene i filmen forsøker romerne å få slavene til å gi opp sin kommandør og leder, hvorpå alle slavene uttaler at de selv er Spartacus.

Måten å uttrykke seg på ble særlig aktualisert etter terrorangrepet mot det franske satiremagasinet «Charlie Hebdo» i 2015. Uttrykket «Je suis Charlie» ble brukt for å uttrykke støtte til redaksjonen og prinsipper om ytringsfrihet etter terrorangrepet.


PROVOSERER: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sin Instagram-konto provoserer øyensynlig noen. Foto: Instagram
Vis mer

Helt overveldende

– Bakgrunnen for at jeg startet kampen er fordi jeg selv har vært engstelig for å bli dømt for å for eksempel stå med rosa klær når jeg holder foredrag fra en scene, sier Sajjadi til Dagbladet.

Hun beskriver responsen enorm.

– Det har vært helt overveldende. Det første innlegget har blitt sett nesten 200 000 ganger. Over hundre stykker er med i kampanjen, sier gründeren og foredragsholderen.

– Reaksjonene viser at kommentarer på framtoning framfor kompetanse er noe mange har opplevd. Det er et problem man må ta ganske seriøst, legger Sajjadi til.

Hun forteller at hun opplever at fokus på utseende – eller framtoning på privaten – ofte rammer kvinner enn menn.

Tross dette tror gründeren at å belyse problemet kan bedre vilkårene for kompetente kvinner i framtida.

– Sånn som i dag da jeg valgte å gå med musefletter da jeg skulle stå på scenen. Det gikk veldig bra, sier foredragsholderen.

Advarer: - Vær oppmerksom

Advarer: – Vær oppmerksom