Auliksen olympialaiset houkutteli juoksijoita kaikenikäisiä – perinteinen tapahtuma juhlii pian 60-vuotista taivaltaan


Auliksen olympialaiset on koko perheen urheilutapahtuma, joka järjestetään joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina Aulangon puistometsässä Hämeenlinnassa. Tapahtuma on saanut nimensä siitä, että se pidetään aina olympiavuonna tai sen välivuonna. Tapahtuman ideana on tarjota kaikille mahdollisuus osallistua juoksukilpailuun ilman ajanottoa tai tuloksia.

Tämän vuoden Auliksen olympialaiset keräsivät noin 500 osallistujaa, jotka valitsivat itselleen sopivan matkan 2,5 kilometrin, 5 kilometrin tai 10 kilometrin vaihtoehdoista. Osallistujia oli kaikenikäisiä lapsista eläkeläisiin. Monet olivat tulleet paikalle perheensä tai ystäviensä kanssa. Tunnelma oli rento ja iloinen.

Auliksen olympialaiset on yksi Suomen vanhimmista juoksutapahtumista. Sen perusti vuonna 1964 Aulangon hotellin silloinen johtaja Aulis Rytkönen, joka halusi elvyttää alueen urheiluperinteitä. Rytkönen oli itse innokas juoksija ja hiihtäjä. Hän järjesti tapahtuman aluksi hotellin asiakkaille, mutta se kasvoi pian suosituksi koko kaupungin keskuudessa.

Auliksen olympialaiset on säilyttänyt alkuperäisen luonteensa ja hengen läpi vuosikymmenten. Tapahtuma on pysynyt maksuttomana ja vapaaehtoisvoimin järjestettynä. Tapahtuman järjestää nykyään Aulangon Urheilijat ry, joka on perustettu Rytkösen kunniaksi. Tapahtuma saa tukea myös paikallisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä.

Auliksen olympialaiset on muodostunut vahvaksi koko perheen urheilutraditioksi, joka juhlii muutaman vuoden päästä jo 60-vuotista taivaltaan.