Asiantuntija kauhistui maailman­mestarin rasva­prosentista: ”Se ei ole tervettä tai tavoiteltavaa”

Lue tiivistelmä Tiivistelmä on tekoälyn tekemä ja ihmisen tarkistama. Korkeushyppääjä Gianmarco Tamberin rasvaprosentti on vain 3,3. Tamberi laihdutti tavoitteenaan olympiakulta. Ravitsemusterapeutin mielestä vastaava ei ole tervettä eikä tavoiteltavaa. Energiavaje lisää urheilijoiden loukkaantumisriskiä ja pitkäaikaisena voi häiritä hormonitoimintaa. Näytä lisää Korkeushyppytähti Gianmarco Tamberi julkaisi viikko sitten Instagramissa kuvan, jossa hän esitteli lähes rasvattomaksi treenattua kroppaansa. Julkaisun


Lue tiivistelmä

Tiivistelmä on tekoälyn tekemä ja ihmisen tarkistama.

Korkeushyppääjä Gianmarco Tamberin rasvaprosentti on vain 3,3.

Tamberi laihdutti tavoitteenaan olympiakulta.

Ravitsemusterapeutin mielestä vastaava ei ole tervettä eikä tavoiteltavaa.

Energiavaje lisää urheilijoiden loukkaantumisriskiä ja pitkäaikaisena voi häiritä hormonitoimintaa.

Korkeushyppytähti Gianmarco Tamberi julkaisi viikko sitten Instagramissa kuvan, jossa hän esitteli lähes rasvattomaksi treenattua kroppaansa. Julkaisun mukaan hänen rasvaprosenttinsa on vain 3.3.

–  Onhan se ihan älyttömän alhainen, ihmettelee ravitsemusterapeutti Merja Kivirinta-Mölsä.

Jos Kiviranta-Mölsän vastaanotolle kävelisi asiakas tavoitteenaan näyttää samalta kuin Tamberi, hän ei suostuisi auttamaan epäterveellisen alhaisen rasvaprosentin tavoittelussa.

–  Kertoisin, että se ei ole tervettä tai tavoiteltavaa.

–  Kaikki, mitä urheilijat tekevät, ei ole lähtökohtaisesti terveellistä. Tämä on esimerkki siitä.

Kiviranta-Mölsä ymmärtää, miksi Tamberi on halunnut laihduttaa. Hänen mukaansa maailman huipulla erot ratkotaan minimaalisilla marginaaleilla, jolloin urheilijat joutuvat ottamaan riskejä voittaakseen.

–  Ymmärrän, että halutaan ottaa tällainen riski terveyden kannalta.

–  Hänen lajissaan matalalla rasvaprosentilla on lyhytaikaisesti positiivinen vaikutus. Ei ole ylimääräistä painoa, joka pitää nostaa riman yli.

Tamberi, 32, kirjoitti julkaisun kuvatekstissä valmistautuvansa uransa viimeisiin olympialaisiin. Hän kertoo olevansa tässä kunnossa ainoastaan voittaakseen olympiakultaa.

–  Tämä ei ole vartalo, jonka haluaisin, mutta ehdottomasti se, jota tarvitsen, Tamberi kirjoittaa.

Kiviranta-Mölsän mukaan energiavaje lisää urheilijoiden loukkaantumisriskiä. Energiavajeessa koordinaatiokyky heikkenee, jolloin onnettomuusriski kasvaa. Liian vähäinen energiansaanti heikentää myös luustoa, mikä tekee rasitusmurtumista todennäköisempiä.

–  Hän [Tamberi] on aivan varmasti energiavajeessa, ei tuollainen olisi muuten mahdollista, Kiviranta-Mölsä sanoo.

–  Ihan ehdottomasti kasvaa loukkaantumisriski.

Tamberi ei ole huippukunnossaan loukkaantumisilta säästynyt. Tiistaina korkeustähti kirjoitti Instagramissa peruvansa osanottonsa illan kilpailuun Unkarissa. Syyksi hän kertoi loukkaantumisen. Hän myös kirjoittaa julkaisussa, ettei usko toipuvansa ajoissa perjantaina käytävää Timanttiliigan Monacon osakilpailua varten.

Jos rasvaprosentti on liian alhainen liian pitkään, johtaa se Kiviranta-Mölsän mukaan hormonitoiminnan häiriintymiseen. Sen myötä esimerkiksi luuston terveys ja vastustuskyky kärsivät – suorituskyvystä puhumattakaan.

–  Jos tila jatkuu pitkään, ei voi missään nimessä ylläpitää suorituskykyä tai terveyttä, Kiviranta-Mölsä sanoo.

Viikon takainen rasvaprosentin esittely ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun italialainen kertoi Instagramissa laihduttamisesta.

Tamberi julkaisi tammikuussa harjoitusleiriltä kuvaparin, jossa hän kertoi laihtuneensa viisi kiloa alle kuukaudessa. Kuvatekstissä mestarihyppääjä totesi olympiavuoden alkaneen.

–  Mikä on tavoitteeni? Jättää mahdollisimman vähän sattuman varaan, Tamberi kirjoittaa.

Kiviranta-Mölsän mukaan kuka tahansa ei voi päästä Tamberin kanssa yhtä alhaiseen rasvaprosenttiin, vaikka kuinka yrittäisi. Hänen mukaansa Tamberin on oltava geneettisesti lahjakas.

Optimaalista kehonkoostumusta tavoitteleville huippu-urheilijoille Kiviranta-Mölsä painottaa yksilöllisiin tarpeisiin suunniteltua ravitsemusta.

–  Pitää varata aikaa, ei mitään pikadieettejä.