24-vuotias Tarmo Peltokoski huippupesteistään: ”Näillä mennään seuraavat vuodet”

Lue tiivistelmä Tiivistelmä on tekoälyn tekemä ja ihmisen tarkistama. Kapellimestari Tarmo Peltokoski nimitetty Hongkongin filharmonikkojen musiikilliseksi johtajaksi vuodesta 2026 alkaen. Peltokosken sopimus Latvian kansallisorkesterin kanssa päättyy 2025 ja hän siirtyy Toulousen kansallisorkesteriin. Peltokoskella on myös päävierailijan tittelit Rotterdamin filharmonikoilta ja Kammerphilharmonie Bremenistä. Peltokoski aikoo monipuolistaa Hongkongin filharmonikkojen ohjelmistoa ja tehdä levytyksiä Deutsche Grammophonin kanssa. Näytä


Lue tiivistelmä

Tiivistelmä on tekoälyn tekemä ja ihmisen tarkistama.

Kapellimestari Tarmo Peltokoski nimitetty Hongkongin filharmonikkojen musiikilliseksi johtajaksi vuodesta 2026 alkaen.

Peltokosken sopimus Latvian kansallisorkesterin kanssa päättyy 2025 ja hän siirtyy Toulousen kansallisorkesteriin.

Peltokoskella on myös päävierailijan tittelit Rotterdamin filharmonikoilta ja Kammerphilharmonie Bremenistä.

Peltokoski aikoo monipuolistaa Hongkongin filharmonikkojen ohjelmistoa ja tehdä levytyksiä Deutsche Grammophonin kanssa.

Kapellimestari Tarmo Peltokoski, 24, napsii huippupestin toisensa jälkeen. Viime viikolla kerrottiin, että hän aloittaa Hongkongin filharmonikkojen musiikillisena johtajana syksystä 2026 alkaen.

Hongkongista ja paluulennolta tavoitettu Peltokoski kertoo, uusien vastuiden vuoksi Latvian kansallisorkesterin ylikapellimestarin pesti päättyy vuonna 2025.

– Nyt ja alkavalla kaudella olen kuitenkin ylikapellimestari vain Riiassa. Riika ja orkesteri merkitsevät minulle paljon ja käyn siellä vastaisuudessakin varmaan pari viikkoa kaudessa.

Vuonna 2025 hän jättää Latian ja aloittaa Toulousen kansallisorkesterin ylikapellimestarina Ranskassa.

Ja vuonna 2026 alkaa siis Honkong-kausi samalla kun Toulousen kausi jatkuu.

– Toulousen sopimus kestää vuoteen 2029 ja Hongkong vuoteen 2030. Tulen myös viettämään Toulousessa enemmän aikaa kuin Hongkongissa.

Kaksi ylikapellimestarin tai musiikillisen johtajan pestiä samaan aikaan ei vielä ole poikkeuksellinen määrä huipuille, joskin Peltokoskella on myös päävierailijan tittelit Rotterdamin filharmonikoilta ja Kammerphilharmonie Bremeniltä.

– Rotterdamin päävierailijapesti on vuoteen 2027 asti, mutta se on vain 3 viikkoa kaudessa. Bremen on tällä hetkellä yhtä lailla voimassa ainakin 2027 asti, mutta sopimuksessa ei ole määritelty viikkojen määrää, ja siellä vetovastuu on tietysti Paavo Järvellä.

Monet pestit niin Peltokosken kuin 28-vuotiaan Klaus Mäkelän tapauksissa ovat herättäneet jossakin määrin myös huolta ja kritiikkiä.

Mäkelä vastasi taannoin HS:lle, että hänellä ei missään vaiheessa ole samaan aikaan enempää kuin kaksi orkesteria kerralla. Nyt ne ovat Oslon filharmonikot ja Orchestre de Paris. Vuodesta 2027 lähtien Mäkelän orkesterit ovat Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri ja Chicagon sinfoniaorkesteri.

Nykyvastuiden lisäksi ylikapellimestarin on kuitenkin pohdittava myös tulevien pestiensä ohjelmia, mikä kasvattaa työmäärää niin Mäkelällä kuin Peltokoskella.

– Näillä pesteillä ilman muuta mennään seuraavat vuodet, enempi ei ole mahdollista eikä myöskään mielekästä. Ehdoton maksimi on tässä, Peltokoski lupaa.

Mikä sai suostumaan myös Hongkongiin ennen kuin Toulouse-kausi on alkanutkaan?

– Hongkongin filharmonikot on Aasian kaikkein parhaita orkestereita, taso on huimaavan korkea, Peltokoski vastaa.

– Yleinen ilmapiiri on tietysti erilainen kuin Euroopassa, mutta orkesteri on erittäin kansainvälinen ja muusikoita löytyy maailman joka nurkasta.

Peltokoski antaa kiitosta Jaap van Zwedenille, joka muistetaan myös New Yorkin filharmonikkojen väistyvänä musiikillisena johtajana.

– Jaap on pitänyt Hongkongissa kovaa kuria viimeiset 12 vuotta ja nostanut soiton huipputasolle. Jatkan hänen työtään omalla tavallani ja vien orkesteria hieman eri suuntaan.

Miten suunta poikkeaa nykyisestä?

– Ohjelmistoa on varaa monipuolistaa paljonkin, samoin orkesterisoinnin herkkiä sävyjä. Aloitamme myös levytykset Deutsche Grammophonin kanssa.

Peltokoski aloitti pianistina ja hurahti Richard Wagnerin musiikkiin 11-vuotiaana, mikä herätti kapellimestarihaaveet.

Hän opiskeli kapellimestariksi jo varhaisessa teini-iässä Jorma Panulan kursseilla ja sittemmin professori Sakari Oramon kapellimestariluokalla Sibelius-Akatemiassa.

Viime vuodet Peltokosken ura on ollut jyrkässä nousukiidossa. Samalla kysyntä myös yksittäisiin vierailuihin on kasvanut, mutta vakituiset pestit vähentävät mahdollisuuksia vastata kutsuihin myöntävästi.

– Vierailut vähentyvät ilman muuta tulevilla kausilla. Ensi kaudella debytoin esimerkiksi Lontoon filharmonikkojen ja [Milanon La Scalan orkesterin] Filarmonica della Scalan edessä, Peltokoski kertoo.

Lue lisää: Erotatko aidon Sibeliuksen tekoälysävellyksestä? (HS:n Musta laatikko -esitys vuodelta 2019, pianistina nuori Tarmo Peltokoski).